Kecske tartók: Tej és Sajt (fórum)

Szeretettel köszöntelek a BEZZEG A KECSKE közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1829 fő
  • Képek - 525 db
  • Videók - 19 db
  • Blogbejegyzések - 16 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

BEZZEG A KECSKE vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BEZZEG A KECSKE közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1829 fő
  • Képek - 525 db
  • Videók - 19 db
  • Blogbejegyzések - 16 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

BEZZEG A KECSKE vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BEZZEG A KECSKE közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1829 fő
  • Képek - 525 db
  • Videók - 19 db
  • Blogbejegyzések - 16 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

BEZZEG A KECSKE vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BEZZEG A KECSKE közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1829 fő
  • Képek - 525 db
  • Videók - 19 db
  • Blogbejegyzések - 16 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

BEZZEG A KECSKE vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tej és Sajt

Ezt a témát Kocziha János indította 15 éve

Sajt készítés tejfeldolgozás

Hozzászólások eddig: 760

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Hamar Bernadett üzente 8 éve

Sziasztok! A hétvégén elkészítettem első sajtomat. Igaz, pici lett, kb.25 dkg-os, de nem bírtam kivárni, amíg több tej lesz. Így csak 2 l kecsketej àllt rendelkezésre. Sokkal jobb lett, mint remélni mertem. De be kell vallanom, nagyon sokat segítettek a ti hozzászólásaitok. Már jó ideje olvasom őket, hiszen tele vannak hasznos tanácsokkal, javaslatokkal. Aztán tegnap joghurtot csináltam, immár második alkalommal. Az elsővel nem voltam elégedett, mert bár az íze finom volt, túl híg lett. Azonkívül a kívánt hőfokot sem tudtam tartani órákon át. (talán ezért lett folyós). Tegnap viszont olvastam itt, hogy hűtőtàska és jégakku felforrósítva csodàt tehet. És lám, így lett! :-) Isssteni joghurt lett a végeredmény! Ezúton is szeretném megköszönni Nektek a segítő szándékot és a rengeteg hasznos és jó tanácsot! További jó alkotást (sajt, kefír, joghurt, túró stb.) kívánok mindenkinek!

Válasz

Kovács Brigitta üzente 8 éve

Ez alapján a 0,8 oltó nem sok. Préselni nem szoktam. Szürőben lecsöpög. Pl ami nagyon nyikorgott mar egy napja egy csepp sem csepegett már ki. Kipróbáltam bő 3 l tej 0,3 oltó. (Közel 40 dkg lett, előzőleg 5 literből 63 dkg) Ez már annyira nem sőt alig nyikorog pedig még nem hagytam annyira lecsepegni még másnap is jött belőle. De nagyon finom. Érlelni nem tudom mert nincs hol, na meg ideje sincs rá a kész sajtnak. Próbálkozok még. Köszi a segitséget.

Válasz

sándor lászló üzente 8 éve

Szia! Szerintem az el járás jó. lehet hogy az oltó sok volt bele 0.2 ml használ vagy 0.3 at/liter tejbe. Préselni hogy szoktad? Mert lehet túlságosan savós a sajt.

Válasz

Kovács Brigitta üzente 8 éve

Szia! Nem hőmérőzök. Úgy nézem mint a kisbabáknak szokták. A csuklómra csepegtetek és mikor kellemes meleg (a gyeteknek is adnám) akkor oltom. Talán mégis túl meleg lenne?

Válasz

sándor lászló üzente 8 éve

Szia! Én 0.2 ml oltót teszek 1 liter tejhez, NYIKOROG, hát függ az oltó menyiségétől, és az oltási hőmérséklettől, én nem hőmérőzök, ki tapasztaltam hogy milyen hő foknál jó a sajtom és mindig addig melegítem, szóval én csak bele dugom az ujjamat a tejbe és érzem h mikor elég a hő fok és tökéletes. Ki kell tapasztalnod, de forró ne legyen, a langyos és forró közti hő mérséklet a jó, vagy is nekem!

Válasz

Kovács Brigitta üzente 8 éve

Bocs az előző rövid kérdésért... 5 l tejhez 0,8 ml oltót tettem. Állaga ize tökéletes de nyikorog a fogam alatt. És sós. 1 l viz 20 dkg só a sófürdő amibe tettem másfél órát mégis kicsit sós. Pedig elvileg 6 órát kellett volna úsznia (szerintem akkor már a szánkat szétmarná). Ez mitől lehet?
Joghurtot is szeretnék késziteni. Hol lehetne olcsón kis mennyiségű kulturát venni?
Ismeri valaki a sóskával oltást? Örülnék ha megosztaná a részleteket.
Köszi Brigi

Válasz

Kovács Brigitta üzente 8 éve

Segitséget szeretnék kérni. Nyikorog a sajtom.

Válasz

sándor lászló üzente 9 éve

Köszönöm szépen Zsófia, be szerzem ezt a könyvet.

Válasz

K. Zsófia üzente 9 éve

Kedves László! Ajánlom Wolfgang Scholz: Sajtgyártás házilag juh-kecske-és tehéntejből c. könyvét. Ebben minden le van írva, ami tejjel-sajttal a kapcsolatos.

Válasz

sándor lászló üzente 9 éve

Sziasztok! Szeretnék tavasztól érlelt sajtokat csinálni, eddig friss sajtokat csináltam és bele vágnék az érlelt sajtok készítésébe is. Az lenne a kérdésem hogy mikor a tejet be oltom, akkor kell hozzá adni a kultúrát?A préselés , formázás után rögtön mehet az érleléshez ki alakított helységbe a sajt? Milyen el járásokat kell érleléskor csinálni? Gondolok a forgatástól kezdve mindent amit ilyenkor kell csinálni.... Milyen kultúrával jó csinálni? Valaki ha lenne szíves le írni dió héjban az érlelt sajtok gyártását, mentét.. Nagyon Szépen meg köszönném!

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu